Mazanec
9. 7. 2011
Ingredience:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 9 lžic cukru moučky
- 125 g másla
- 1 lžíce droždí
- ½ hrknu mléka
- 1 žloutek
- špetka soli
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- mletý badyán
- rozinky
- mandle
- vejce na potření
Postup:
Připravíme kvásek: do mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na
teplém místě kynout
Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou
kůru, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, žloutek a badyán.
Vmícháme kvásek. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo a důkladně vypracujeme
těsto. Vsypeme rozinky a oloupané a posekané mandle (zbavené slupek). Těsto
ještě jednou promícháme. Vytvoříme bochník, který poprášíme moukou, přikryjeme a
necháme kynout na teple.
Vykynuté těsto rozdělíme na několik stejných dílů (na fotce jeden ze dvou kusů).
Z nich poté vytvoříme bochánky, které umístíme na plech vyložený pečícím
papírem, který potřeme tukem.
Necháme znovu vykynout. Před pečením potřeme mazanec vajíčkem, můžeme jej ještě
posypat mandlemi.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 45 minut (její případnou nedopečenost zkusíme
špejlí).
teplém místě kynout
Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou
kůru, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, žloutek a badyán.
Vmícháme kvásek. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo a důkladně vypracujeme
těsto. Vsypeme rozinky a oloupané a posekané mandle (zbavené slupek). Těsto
ještě jednou promícháme. Vytvoříme bochník, který poprášíme moukou, přikryjeme a
necháme kynout na teple.
Vykynuté těsto rozdělíme na několik stejných dílů (na fotce jeden ze dvou kusů).
Z nich poté vytvoříme bochánky, které umístíme na plech vyložený pečícím
papírem, který potřeme tukem.
Necháme znovu vykynout. Před pečením potřeme mazanec vajíčkem, můžeme jej ještě
posypat mandlemi.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 45 minut (její případnou nedopečenost zkusíme
špejlí).
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář