Panettone
Rozpis na 8 porcí:
Suroviny: 650 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 150 g krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 5 žloutků, 1 lžička soli, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, strouhaná kůra z 1 citronu, 150 g kandovaného ovoce, 150 g rozinek, 200 g másla, pergamenový papír, tuk
Postup:
1.Do mouky dáme rozdrobené droždí s polovinou cukru, zalijeme mlékem a necháme na teplém místě vykynout.Pak přidáme ostatní suroviny, krátce propracujeme a vlijeme rozpuštěné vlažné máslo.
2.Těsto důkladně vypracujeme a necháme v teple asi 30 minut kynout.Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.Formu vysokou 20 cm o průměru 18 cm po obvodu vyložíme pergamenovým papírem potřeným tukem.Vložíme do ní bochánek a necháme dalších 30 minut kynout.Před pečením povrch nařízneme do kříže.
3.Troubu předehřejeme na 200°C a panettone nejprve asi 20 minut zapékáme, pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme zhruba 30 minut.Po upečení necháme panettone přibližně 30 minut ve formě chladnout, pak ho vyklopíme a ze zcela vychladlého sloupneme papír.
Doba přípravy: asi 60 minut bez vykynutí