Jihočeská polévka Kulajda
Potřebujete: 40 g škvařeného sádla,40 g hladké mouky,300 g brambor,1 dl smetany,20 g kopru,4 vejce,80 g žampiónů,1 litr vývaru (vody),20 g másla,kmín,sůl,ocet,petržel
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku,za stálého rozšlehávání zalijeme vývarem nebo vodou,přivedeme do varu.Přidáme očištěné na kostičky nakrájené brambory,kmín a vaříme do měkka.Přidáme na másle podušené žampióny,kopr,smetanu,ochutíme solí a octem.Do každé porce polévky vložíme jedno zastřené vejce.Posypeme nasekanou petrželí.Zastřené vejce: Do mírně osolené,okyselené vařící vody opatrně vyklepeme syrové vejce (žlotek se nesmí roztrhnou) a za mírného varu je částečně uvaříme (źloutek musí zůstat měkký).