Zelňačka s uzeným kolenem
Potřebujete:1 vepřovékoleno(cca 400 g),300 g kysaného zelí,50 g sádla,50 g cibule,60 g hladké mouky,10 g mleté papriky,50 cl smetany,20 g sušených hub,200 g oloupaných brambor,bobkový list,mletý pepř,polévkové koření,česnek,kmín
Vepřové koleno vaříme do měkka (až začne maso opadávat od kosti).Měkké koleno vyjmeme.Do vývaru vložíme překrájené kysané zelí ,bobkový list,osolíme,přidáme sušené houby a vaříme do měkka.Na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli,mouku,sundáme ze sporáku a vmícháme mletou papriku.Jíšku vmícháme do vařící polévky,promícháváme metličkou a provaříme.Přidáme mletý pepř,prolisovaný česnek,polévkové koření a na kostičky krájené,s kmínem uvařené brambory.(V bramborách může zůstat i část vody,ve které se vařily).Nakonec vložíme maso z kolena nakrájené na kostky a zjemníme smetanou.